Project Vrolik

In het eerste project van het vijfde leerjaar heb ik samen met mijn groep gewerkt aan een project voor museum Vrolik.

Opdrachtgever en probleem

De opdrachtgever voor dit project was dus museum Vrolik. Dit is een anatomisch museum gelegen in het AMC in Amsterdam. Dit museum had naar eigen zeggen problemen met de indeling van het museum. Het is namelijk zo dat dit museum een vrij heftige tentoonstelling heeft. In het museum is zoals op het plaatje te zien bijvoorbeeld embryonale ontwikkeling en complexe geboren afwijkingen tentoon gesteld. Omdat dit niet iets is wat de meeste mensen dagelijks zien vinden veel mensen dit heftig. Zoals ook te zien is op deze plattegrond, er is niet echt een inleiding in het museum. Bij binnenkomst krijg je gelijk de heftige inhoud van het museum te zien en hier heeft het museum zelf zijn vragen over. Is het wel oké om zonder inleidende informatie zo’n tentoonstelling te vertonen.

Laurens de Rooy, directeur en conservator van het museum nam daarom contact met ons op. De opdracht voor ons was om de indeling van het museum te veranderen. Dit kon door middel van de kasten te verplaatsen maar ook een inleiding te bedenken voor het museum.

Eindproduct

Als eindoplossing hebben wij een aantal verschillende oplossingen samengevoegd, hier zal ik onze oplossingen toelichten. Om het eindproduct te presenteren, hebben wij op een schaal ook een maquette gemaakt.

Om te beginnen hebben we voor lichtere muren gekozen, omdat dit voor een meer ruimtelijke sfeer zorgt, uit onderzoek wat we tijdens het project hebben gedaan bleek dat veel mensen de ruimte benauwd vonden. Daarom hebben in onze oplossing ook meer licht meegenomen, op dit moment waren er eigenlijk alleen spotjes op de vitrinekasten. Verder hebben we linksboven een bank geplaatst en op drie plekken in het museum waterkoelers zodat mensen als ze zich toch niet lekker voelen rustig op adem kunnen komen en een glaasje koud water kunnen nemen. Daarnaast zijn er nog de twee grootste veranderingen:

De indeling

Zoals gelijk wel opvalt, is de indeling redelijk veranderd. Je ziet twee tussenmuren zodat het museum in vier verschillende ruimtes is verdeeld. De tentoonstelling van de embryonale ontwikkeling en hart en longen is aan de linkerkant, die van schedel en skelet en hersenen en ruggenmerg aan de rechterkant. Zo ontstaan er twee routes in het museum, je kunt kiezen of je alleen de ´minder´ heftige inhoud aan de rechterkant van het museum wilt zien of de hele inhoud van het museum, met ook de linkerkant van het museum erbij. Hiervoor wordt ook gewaarschuwd bij binnenkomst.

De binnenkomst

Zoals je bij de ingang kunt zien is er een tussenmuurtje geplaatst zodat je niet gelijk de inhoud van het museum te zien krijgt. Zo ontstaat er een soort ontvangsthoekje waar ook een scherm en zitplaatsen zal zijn. Hier kun je kijken naar een filmpje voordat je het museum binnen loopt. Dit filmpje zal informatie geven over de inhoud van het museum maar ook over de eerder vernoemde routes in het museum, zo is het voordat je het museum binnenloopt al duidelijk waar je aan toe bent. Het filmpje zal niet een saai instructiefilmpje zijn, er zal ook wat geschiedenis van het museum bijvoorbeeld in vertoond worden. Zo komen de mensen in het onderwerp van het museum en is de druk die sommigen ervaarden er al een beetje af.

Proces

Hoewel het begin van het project wat stroef verliep, hebben we als groep toch een mooi eindproduct neer weten te zetten. Dit komt door goede communicatie binnen de groep. Aan het begin van het project hebben we als groep alles samen gedaan en was er niet echt een takenverdeling. Verder naar het einde van het project hebben mijn groepsgenoten veel aan de maquette gewerkt en daarbij kwam dan weer wel een goede takenverdeling kijken. Zij werkten aan de maquette, terwijl ik me bezig zou houden met het maken van een presentatie en een eindverslag. Tijdens de presentatie was de opdrachtgever positief en hebben we het over onze oplossing gehad, hieruit bleek dat de opdrachtgever ook zelf had nagedacht over het probleem, maar sommige onderdelen van onze oplossing waren een goede toevoeging aan wat de opdrachtgever zelf in zijn hoofd had.

Plaats een reactie